Van mit tanulni tőle: árvaházból a fodrászvilág élére!

Ma szinte mindenki számára ismert Vidal Sassoon neve, a világ leghíresebb fodrásza iskolát teremtett. De talán kevesen tudják róla, hogy gyerekként hét évig élt árvaházban.

Vidal Sassoon ukrán és görög zsidó családok gyermekeként született Angliában. Apja korán elhagyta nejét és fiait, akik ennek következtében kétségbeejtő szegénységbe süllyedtek. Anyjuk nem tehetett mást: árvaházba adta a fiúkat, hét évig éltek ott.

Vidal focista akart lenni, de esélye sem volt arra, hogy megvalósítsa álmait a sportban, anyja ösztönzésére fodrásznak tanult. De ez sem volt olyan egyszerű: nem tudták kifizetni a tandíjat.

A híres mester, Adolph Cohen azonban elengedte a kétéves iskola díját, ingyen tanította a jóravaló gyereket, majd Raymond Bessone növendéke lett.

Első szalonját 26 évesen nyitotta Londonban, hamarosan híre ment, hogy a Bond Street-i fodrász egész máshogy dolgozik, mint a többiek. A bubifrizurát 1963-ban vágta először Mary Quant divattervező hajából, egy évre rá szalont nyitott New Yorkban, ezt követően sorra nyíltak üzletei, majd akadémiái.

Titka, hogy olyan hajvágási technikákat talált ki, amelyekkel hatékonyan formázható a haj, immár nem a fixáló tartja a frizurát. A sokat jótékonykodó Vidal Sassoon 2012-ben hunyt el, 84 évesen, családja körében.

Ami a divatban Coco Chanel, az a fodrászatban Vidal Sassoon, a fodrászforradalmárnak olyan modelljei voltak, mint Nancy Kwan, Mia Farrow, vagy éppen Twiggy.