Tények a száraz samponokról – több a hátrányuk, mint a hasznuk?

A száraz sampon a kozmetikai ipar nagyon hasznos és praktikus találmánya. Jól jön, amikor reggel sietünk, nincs időnk hajat mosni, vagy ha dúsítani szeretnénk frizuránkon.

A zsíros hajjal küszködők egyik kedvenc terméke, hiszen segítségével kitolható a hajmosások közötti idő. Úgy működik, mint egy szivacs, felszívja a felesleges zsírt a fejbőrünkről, miközben volument is ad neki. De vajon rendszeres használata nem okoz-e több kárt, mint hasznot?

A száraz sampon víz nélkül képes arra, hogy csupán pár perc alatt megtisztítsa a fejbőrt a felgyülemlett zsírtól, ezáltal egy nappal elhalasztható a következő hajmosás.

Tartós használata azonban nagyon káros hatással lehet hajunk és fejbőrünk egészségére.

Benjamin Mohapi, mesterfodrász és stylist szerint „a száraz sampon túlzott használata miatt a haj idővel porosnak hathat, valamint nagy rá az esély, hogy a termék a fejbőrön lerakódik, ezáltal eltömíti a pórusokat. Ez pattanásokhoz, sőt még cisztákhoz is vezethet, súlyos esetekben pedig kóros hajhullás is kialakulhat a száraz sampon által kezelt területeken”.

Sajnos így fest a kegyetlen valóság, ráadásul ha a zsíros haj problémáján felül még korpásodással is küzdünk, a bajt csak tetézzük a száraz sampon használatával.

Ugyanis a hintőporszerű sampon felhalmozódik a fejbőrben, ami tovább fokozza az amúgy is meglévő problémákat. A száraz sampon idővel blokkolja a hajhagymák oxigén-, és tápanyagellátást, ez pedig akadályozza a normális hajnövekedést, rosszabb esetben pedig kóros hajhulláshoz vezethet.

Az interneten számos pórul járt hölgy számol be a száraz samponok nem várt mellékhatásairól:

„Rengeteg helyről hallottam már, hogy a túl gyakori mosás igénybe veszi a hajat, ezért elkezdtem én is száraz samponokat használni. Egy idő után azonban azt vettem észre, hogy a száraz samponnal rendszeresen kezelt területeken ijesztő módon elvékonyodtak a hajszálaim.” – írja egy fórumozó a mumsnet.com oldalon.

„Használtam régen száraz sampont, de mára abbahagytam, mert zavart, hogy annyira elnehezül tőle a hajam, és olyan, mintha korpás lenne és viszket is a fejem tőle” – panaszkodik kivike a nlcafe.hu fórumon.

„Egy ideig használtam száraz sampont, és az alatt az idő alatt mintha jobban hullott volna a hajam, mint amióta nem használom. Le is szoktam róla.” – osztja meg véleményét Tiphanie a manrepeller.com fórumon.

Bár nagyon jó találmánynak tűnik, mi mégis azt javasoljuk, hogy mindenki tartózkodjon a száraz samponok használatától és inkább a hajzsírosodás mértékének csökkentésére koncentráljon.

A Sentiree Hair Master hajregeneráló oldat napi szintű használatával már 2-3 hét alatt jelentősen csökkenthető a haj zsírosodása, és kitolható a mosások közötti időszak.
Ráadásul oxigénnel és tápanyagokkal tölti fel a fejbőrt és a hajhagymákat.